Про профілактику харчових отруєнь та інфекційних захворювань, виникнення яких пов’язано із вживанням неякісних харчових продуктів. - 4 Червня 2014 - Щоденник цікаві статті - Талалаївське районне лабораторне відділення
Субота, 21.01.2017, 22:48

Санітарно - епідеміологічна служба
Талалаївського району

Вітаю Вас Гість

Пошук
Корисні лінки
Меню сайту
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Наші опитування
Зробіть оцінку нашого сайту
Всього відповідей: 102
Міні-чат
200
Головна » 2014 » Червень » 4 » Про профілактику харчових отруєнь та інфекційних захворювань, виникнення яких пов’язано із вживанням неякісних харчових продуктів.
Про профілактику харчових отруєнь та інфекційних захворювань, виникнення яких пов’язано із вживанням неякісних харчових продуктів.
07:13

Про профілактику харчових отруєнь та інфекційних захворювань, виникнення яких пов’язано із вживанням неякісних харчових продуктів.

           Це пов'язано з високою температурою атмосферного повітря , виїздами населення на відпочинок ( неорганізовані площадки) , на дачі , а також збільшення обсягів використання в харчуванні продуктів без термічної обробки (овочі , фрукти , зелень) . З продуктами харчування можуть передаватися збудники сальмонельозів, кампилобактеріозів, дизентерії, норовірусної і ротавірусної інфекцій , вірусного гепатиту А та інших захворювань. Крім того , велику питому вагу становлять харчові токсикоінфекції - коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

              Причинами харчових отруєнь та інфекційних захворювань, що передаються з їжею , є порушення технології приготування страв , їх неправильне зберігання , недотримання правил особистої гігієни як виробниками продовольчої сировини та продуктів харчування , так і споживачами в побуті. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати ( в першу чергу заправлені майонезом і сметаною) , кондитерські вироби з кремом , вироби з рубленого м'яса (котлети, рулети, паштети), холодець та ін.

            У погано промитих фруктахта овочах можуть на поверхні перебувати збудники інфекційних захворювань, зокрема вірусних інфекцій.


        Управління в цілях профілактики харчових отруєнь та інфекційних захворювань у спекотний період року рекомендує прислухатися до наступних рекомендацій :
          Купуйте готову їжу в організаціях торгівлі та громадського харчування , які належним чином організували виробництво та реалізацію продуктів харчування ;
            Звертайте увагу на дату виготовлення харчового продукту, термін його придатності та умови зберігання і реалізації;
           Закуповуйте або готуйте салати , вироби з рубленого м'яса, холодець, кондитерські вироби з кремом в невеликій кількості , пам'ятаючи про те , що зберігати їх треба при температурі від +2 С до +6 С обмежений час;
       Піддавайте повторній термічній обробці кулінарні страви попереднього дня;
       Дотримуйтесь технології приготування страв у домашніх умовах , при цьому виконуючи наступне: ретельна обробка рук перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією , використання окремих обробних ножів для оброблення сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивайте зелень , овочі та фрукти;
         Розміщуйте в холодильнику продукти харчування з умовою товарного сусідства: готові страви та напівфабрикати високого ступеню готовності - на верхніх полицях , сировина - на нижніх полицях;
           Якщо ви відчуваєте себе нездоровим (особливо за наявності розладів стільця, нудоти, болі в животі) - ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сім'ї та гостей;
            Не використовуйте при виїзді на відпочинок, при відправленні дітей на екскурсію або в тривалу поїздку - швидкопсуючі продукти харчування.Держсанепідслужба України наполегливо рекомендує населенню у разі захворювань звертатися за медичною допомогою. Цим Ви прискорите лікування і не допустите захворювання всіх членів сім'ї.

          Матеріал взиятий з офіційного веб-сайту Державної саніатрно-епідеміологічної служби України : http://www.dsesu.gov.ua/ua/dses-ua/novyny/item/606-pro-profilaktyku-kharchovykh-otruien-ta-infektsiinykh-zakhvoriuvan-vynyknennia-iakykh-pov-iazano-iz-vzhyvanniam-neiakisnykh-kharchovykh-produktiv 

Переглядів: 289 | Додав: talsan | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]