П'ятниця, 26.04.2024, 04:09

Талалаївське РЛВ Прилуцького МРВ
ДУ "Чернігівський ОЛЦ МОЗ України"

Вітаю Вас Гість

Пошук
Корисні лінки
Меню сайту
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наші опитування
Зробіть оцінку нашого сайту
Всього відповідей: 110
Міні-чат
200
Головна » 2020 » Березень » 4 » ВІТРЯНА ВІСПА
ВІТРЯНА ВІСПА
15:20

Вітрянка або вітряна віспа – гостре вірусне захворювання «візитна картка» якого – це висип, який може покривати все тіло.

Вітряна віспа (вітрянка) –  захворювання з високим ступенем заразності, швидко поширюється, найчастіше передається повітряно-крапельним шляхом, або рідше – при прямому контакті з висипом хворого. Зазвичай легко переноситься маленькими дітьми, з віком може протікати важче. 

Відмінною особливістю якого є утворення специфічного плямисто-папульозно-везикульозного висипу на шкірі та слизових оболонках.

Вірус вітряної віспи активізується з настанням осінньо-зимового сезону. Вірус – збудник вітряної віспи дуже стійкий та агресивний, здатний поширюватися на великі відстані. Щоб інфікуватися, дитині достатньо перебувати в одному приміщенні з уже інфікованою дитиною або навіть грати на майданчику неподалік від неї. Якщо в колективі захворіє хтось один, ймовірність того, що перехворіють всі інші, становить близько 100%. Не захворіють тільки ті хто перехворів.

Інкубаційний період (проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів інфекційного захворювання. Інша назва — прихований період хвороби) при вітряній віспі триває від 11 до 21 дня, найчастіше близько 14 днів. Хворий на вітрянку стає заразним за кілька днів до висипу та ще протягом п'яти днів з моменту появи останніх елементів висипу. Зазвичай перші прояви захворювання – підвищення температури до 38 С і вище, скарги на головний біль, втрата апетиту, втома і нездужання. Через кілька днів на шкірі з’являються рожеві плями, які через деякий час перетворюються на невеликі папули, що пізніше стають спочатку прозорими, а потім каламутними, наповненими рідиною пухирцями (везикулами). Тоді вже не залишається сумнівів щодо причини хвороби, проте остаточний діагноз може поставити тільки лікар. Необхідно обов’язково звернутися до лікаря в таких випадках:

- дитина молодше 6 місяців;

- висип поширюється на один або обидва ока;

- висип став дуже червоним, теплим або болючим при торканні, що вказує на приєднання бактеріальної інфекції;

- висип супроводжується запамороченням, дезорієнтацією, прискореним серцебиттям, задишкою, судорогами, сильним кашлем, підвищенням температури тіла вище 39.

Фактори ризику: дитина раніше не хворіла на вітрянку і не була щеплена від вітряної віспи, ходить в школу, дитячий садок або інші місця, де багато дітей. Часто діти хворіють на вітрянку цілими групами і класами.

Вітрянка у дітей протікає хвилеподібно. Перші 3–4 дні хвороба супроводжується сильними висипаннями, що зудять, причому вони розташовуються не тільки на шкірі, але і на слизових оболонках. Чергові висипання зазвичай з’являються протягом 3–4 днів. На місці пухирців залишаються кірочки, які, підсихаючи, відпадають самостійно (через тиждень – два) і при дотриманні всіх рекомендацій лікаря не залишають слідів.

Вітрянкою людина може захворіти лише один раз, до хвороби швидко виробляється довічний імунітет, але приблизно в одному випадку зі 100 можливі повторні випадки захворювання.  Вірус залишається в організмі назавжди. . 

Щеплення проти вітряної віспи внесені до календаря профілактичних щеплень як рекомендовані за станом здоров’я особам підвищеного медичного ризику (працівники охорони здоров’я та освіти) та дітям старше 12 місяців життя, які не хворіли на вітряну віспу.

В 2019 році згідно термінових повідомлень  зареєстровано 29 випадків захворілих на вітряну віспу, з них : дорослих 2 особи, дітей – 27. Випадки захворювань реєструвались в Талалаївській та Плугатарській ЗОШ і дитячому садочку с. Плугатар Талалаївського району та Гриціївській ЗОШ і Дігтярівському ПАЛ Срібнянського району.

В 2018 році зареєстровано 30 випадків захворювання на «вітрянку», з них дорослих - 5, дітей - 25. Захворюваність на «вітрянку» реєструвалась в Талалаївському дитячому садочку, Талалаївській та Липівській ЗОШ Талалаївського району та Срібнянській ЗОШ і Срібнянському дитячому садочку Срібнянського району.

За результатами епідеміологічного аналізу можна стверджувати, що захворюваність на вітрянку знаходиться майже на одному рівні (більше на 1 випадок), але є передумови щодо можливого збільшення захворюваності. 

 

Профілактика та заходи у вогнищі:

 

1) Хворого на вітряну віспу ізолюють вдома, якщо є покази – у стаціонарі, на 9 днів від моменту появи висипу.

2) Обмежувальні протиепідемічні заходи в організованих колективах вводять для дітей до 7 років, які були  з хворим і не хворіли на вітряну віспу, у термін від 11 до 21 дня від моменту контакту.

3) Проводять поточну дезінфекцію. Після залишення хворим приміщення його провітрюють, проводять вологе прибирання. При нявності бактерицидних ламп можлива обробка ними приміщень.

4) За контактними у вогнищі (у дитячих колективах до 7-річного віку) встановлюють щоденний медичний нагляд протягом 21 дня.

5) Хворі повертаються в організований дитячий колектив не раніше ніж через 5 днів після появи останнього елементу висипу. 

 

Завідуюча Талалаївським РЛВ                                   Бурдай Л.Г.

Переглядів: 266 | Додав: talsan | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]