Четвер, 02.05.2024, 03:33

Талалаївське РЛВ Прилуцького МРВ
ДУ "Чернігівський ОЛЦ МОЗ України"

Вітаю Вас Гість

Пошук
Корисні лінки
Меню сайту
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наші опитування
Зробіть оцінку нашого сайту
Всього відповідей: 110
Міні-чат
200
Головна » 2016 » Березень » 2 » Вірус ЗІКА
Вірус ЗІКА
10:15
Вірус Зіка

 

Основні факти


Збудник хвороби, викликаної вірусом Зіка - це вірус, переносниками якого є комарі роду Aedes. У людей із хворобою, викликаною вірусом Зіка, звичайно спостерігається підвищення температури, біль у м'язах і суглобах, висип на шкірі (экзантема) і конъюнктивіт. Ці симптоми звичайно зберігаються протягом 2-7 днів. У цей час специфічного лікування й вакцини не існує. Найбільш ефективний спосіб профілактики - захист від укусів комарів. Відомо, що вірус циркулює в Африці, Північній і Південній Америці, Азії й Тихоокеанському регіоні.


Вступ


Вірус Зіка - вірус, що поширюється комарами, був уперше виявлений у макак резус в Уганді в 1947 році в рамках роботи мережі моніторингу за лісовою формою жовтої лихоманки. Потім, в 1952 році вірус був виявлений у людей в Уганді й в Об'єднаній Республіці Танзанія. Спалахи хвороби, викликаної вірусом Зіка, зареєстровані в Африці, Північній і Південній Америці, Азії й Тихоокеанському регіоні.
Переносник: комарі роду Aedes (звичайно кусають ранком, ближче до вечора й увечері).


Передача інфекції


Вірус Зіка передається людям при укусах заражених комарів роду Aedes, в основному виду Aedes aegypti, що живуть у тропічних регіонах.


Перші повідомлення про спалахи хвороби, викликаної вірусом Зіка, надійшли з Тихоокеанського регіону в 2007 і 2013 роках (острова Яп і Французької Полінезії відповідно), а також в 2015 році з Америки (Бразилія й Колумбія) і Африки (Кабо-Верде). Крім того, більш ніж в 13 країнах Північної й Південної Америки були зареєстровані окремі випадки інфікування вірусом Зіка, що свідчить про його швидке поширення.



Як поширюється?


Вірус Зіка, насамперед, поширюється через укус заражених комарів роду Aedes. Вагітні жінки можуть передавати вірус своїй дитині під час вагітності. Поки що немає повідомлень про передачу вірусу через грудне вигодовування. Проте в деяких випадках вірус Зіка був переданий через переливання крові і сексуальний контакт.


Хто у зоні ризику?


Небезпечний цей вірус саме для вагітних, адже у майбутньої мами, яка перехворіла на вірус, народжується немовля з мікроцефалією - вродженим зменшенням головного мозку, яке призводить до розумової відсталості. Небезпечним вірус є ще й тому, що швидких тестів на його виявлення також не існує, тобто людина може перехворіти і навіть не здогадуватися, що в неї був саме вірус Зіка.


Профілактика


Профілактика й контроль захворюваності базуються на скороченні чисельності комарів шляхом усунення їх джерела (знищення й перетворення місць розмноження) і зниженні ймовірності контакту людей з комарами.


Для цього можна використовувати репеленти, носити одяг (бажано світлих тонів), що закриває як можна більшу частину тіла, застосовувати фізичні бар'єри, такі як сітки, закриті двері й вікна. Крім цього, важливо позбуватися можливих місць розмноження комарів, для чого слід спорожняти, очищати або накривати ємності, у яких може накопичуватися вода: відра, квіткові горщики, автомобільні шини.


Необхідно приділяти особливої увагу й надавати допомогу тим, хто не в змозі забезпечити собі належний захист, зокрема, дітям, хворим і людям похилого віку.


Рекомендації стосовно туризму:


1. Не повинно накладатися ніяких обмежень на поїздки або торгівлю з країнами та територіями, де встановлено циркуляцію вірусу Зіка.


2. Особам, що здійснюють поїздки до територій, де існує ризик зараження вірусом Зіка, повинна бути надана актуальна інформація та рекомендації зі зниження ризику укусів комарів.


3. Необхідно дотримуватися стандартних рекомендації ВООЗ стосовно дезінсекції повітряних транспортних засобів та територій аеропортів.


Матеріал взятий з сату обласної санепідслужби : http://www.cnobldses.gov.ua/news/news.php?id=807


Переглядів: 605 | Додав: talsan | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]