Випадок ботулізму після вживання домашньої в’яленої риби зафіксовано у Чернігівській області - 19 Травня 2016 - Щоденник цікаві статті - Талалаївське районне лабораторне відділення
Неділя, 11.12.2016, 05:11

Санітарно - епідеміологічна служба
Талалаївського району

Вітаю Вас Гість

Пошук
Корисні лінки
Меню сайту
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наші опитування
Зробіть оцінку нашого сайту
Всього відповідей: 102
Міні-чат
200
Головна » 2016 » Травень » 19 » Випадок ботулізму після вживання домашньої в’яленої риби зафіксовано у Чернігівській області
Випадок ботулізму після вживання домашньої в’яленої риби зафіксовано у Чернігівській області
16:35

Мешканець села Горбове Чернігівської області у стані середньої важкості був госпіталізований до інфекційного відділення Чернігівської  міської лікарні № 2 із підозрою на ботулізм.

Як повідомляє Чернігівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України, сорокаоднорічний чоловік відчув себе зле після вживання в’яленої риби, приготованої у домашніх умовах. Проте звернувся по допомогу лише за кілька діб. Разом із потерпілим рибу вживало ще двоє осіб, які не мають ознак хвороби.

Залишки продукту для лабораторних досліджень відсутні. Для лабораторного підтвердження клінічного діагнозу відібрано кров.

Останнім часом почастішали повідомлення про отруєння ботулотоксином після вживання солоної риби домашнього приготування.

Нагадаємо, що найбільш небезпечні продукти домашнього приготування в герметично закритій тарі, так як в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим, в цілях профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100° протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину -солона і копчена риба, ковбаса, повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°.

         Не слід вживати в їжу консерви (м'ясні і овочеві), куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки («бомбажні») підлягають утилізації.


 Матеріал взято з сайту Держсанепідслужби України : http://www.dsesu.gov.ua/ua/dses-ua/novyny/item/2037-vypadok-botulizmu-pislia-vzhyvannia-domashnoi-v-ialenoi-ryby-zafiksovano-u-chernihivskii-oblasti

 

Переглядів: 23 | Додав: talsan | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]