Четвер, 28.03.2024, 21:31

Талалаївське РЛВ Прилуцького МРВ
ДУ "Чернігівський ОЛЦ МОЗ України"

Вітаю Вас Гість

Пошук
Корисні лінки
Меню сайту
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наші опитування
Зробіть оцінку нашого сайту
Всього відповідей: 109
Міні-чат
200
Головна » 2012 » Серпень » 13 » Профілактика сальмонельозу
Профілактика сальмонельозу
11:48
Профілактика сальмонельозу

    Епідемічна ситуація, щодо захворюваності на сальмонельоз є напруженою. Так за 7 місяців поточного року на сальмонельоз захворіла 41 особа, в тому числі 15 дітей до 17 років. За аналогічний період минулого року було зареєстровано 29 випадків, в тому числі 16 дітей. Таким чином захворюваність на сальмонельоз зросла в 1,4 рази. Тому звертаємо Вашу увагу на питання профілактики сальмонельозу. 
Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених поширеними в природі мікроорганізмами сальмонелами. Основним місцем їх знаходження є кишечник тварин і людини. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту.
Cальмонела достатньо широко поширена і стійка в навколишньому середовищі. Особливу увагу заслуговують дані про виживаємість сальмонел в харчових продуктах: у молоці - до 20 днів; у кефірі- до 2 місяців; у вершковому маслі - до 4 місяців; у твердих сирах - до 1 року. При цьому вони здатні не тільки тривалий час зберігатися в харчових продуктах, але і, що особливо важливо, розмножуватися, не змінюючи зовнішнього вигляду і смаку продукту; життєздатність її в зовнішньому середовищі дуже висока - у воді і грунті вона може зберігатися до 120 днів, а в кімнатному пилі і на домашньому одязі до 18 місяців. сальмонела стійка до заморожування.
Основний шлях зараження - харчовий, при цьому факторами передачі інфекції можуть бути різні харчові продукти - м'ясо ссавців, птахів, риба, яйця і яєчні продукти, молоко і молочні продукти та ін.. Другий шлях передачі інфекції - водний, де фактором передачі є вода відкритих водойм або водопровідна вода в умовах аварійних ситуацій.
Основні причини сальмонельозу: приготування продуктів і страв в домашніх умовах, недотримання особистої гігієни (не милися належним чином руки), порушення технології приготування страв, зберігання їх без холодильного обладнання, участь в приготуванні страв сторонніх осіб без попередніх спеціальних медичних обстежень.
Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб, складаючи в середньому 12-24 години.
Захворювання починається гостро: озноб, підвищення температури до 38-39(С, головний біль, слабкість, нездужання, переймоподібні болі в животі, нудота і блювота. Стілець рідкий, водянистий, пінистий, смердючий, зеленуватого кольору від 5 до 10 разів на добу.
На 2-3-й день хвороби в стільці виявляється домішка слизу і (рідко) крові.
Тривалість захворювання у більшості випадків від 2 до 10 діб.
Захворюваність найчастіше спостерігається серед дітей до 3-х років. Особи, які їх доглядають, не завжди дотримуються правил вигодовування малят, правил особистої гігієни, не слідкують за тим, аби продукти пройшли достатню термічну обробку, а овочі та фрукти були належно вимиті, використовують неадекватні для віку дитини продукти.


Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями дуже проста:

1) Не допустити попадання збудника захворювань в рот. А це елементарні вимоги до себе і оточуючих - мити ретельно руки з милом після відвідання вбиральні, перед вживанням їжі та її приготуванням.
2) Не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання. Ретельно мийте овочі та фрукти проточною водою.
3) Не допускайте в житлове приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух, які є рознощиками збудників захворювань.
4) Вбиральні утримуйте в чистоті, щільно закривайте двері. Навчайте дітей елементарним правилам особистої гігієни з раннього віку.
5) Сальмонела передається в основному через м’ясні продукти, яйця, особливо водоплавної птиці. А тому їх необхідно піддавати ретельній термічній обробці перед споживанням.
6) Не купуйте молочні, м’ясні продукти та інші на стихійних ринках,а також ті, які в торговельній мережі зберігаються без відповідного температурного режиму.
7) Звертайте особливу увагу на терміни зберігання продуктів.
8) Найбільшу небезпеку зараження становлять подрібнені м’ясні продукти, фарш та кулінарні вироби з нього. Не купуйте м’ясний фарш на ринках, особливо на прилеглій до них території.

Такі прості, практично безкоштовні заходи, допоможуть вберегтися від захворювань кишковими інфекціями.


Матеріали взяті з сайту : http://obolon-ses.at.ua/publ/profilaktika_salmonelozu/1-1-0-35

Переглядів: 2423 | Додав: talsan | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]