Нітрати є постійними складниками природних вод.
Нагадаємо, що нітрати є
природними продуктами аеробного окиснення органічних азотумісних речовин у
ґрунті та воді водойм, що надає їм значення санітарно – хімічних показників
епідемічної безпечності води. Але нормування нітратів у питній воді ґрунтується не на цій підставі, а на
забезпеченні нешкідливості їхнього вмісту для здоров’я.
З підвищеним вмістом нітратів у
питній воді пов’язані : 1) водно – нітратна метгемоглобінемія у немовлят, дітей
молодших вікових груп і осіб дуже похилого віку; 2) утворення нітрозамінів і
нітрозамідів, які володіють мутагенною і канцерогенною активністю і підвищують
ризик онкологічних захворювань.
Про водно-нітратну метгемоглобінемію
у немовлят віком до 1 року вперше повідомили Комлі у 1945 р. і Уолтон у 1949 –
1950 рр. За наступні 10 – 15 років у різних країнах світу було зареєстровано
понад 1000 випадків цієї хвороби в малюків. Понад 100 дітей померли. У
Чехословаччині було зареєстровано 115 випадків метгемоглобінемії за використання
води з концентрацією нітратів від 70 до 250 мг/л. При цьому у 40 % випадків
спостерігалася легка форма захворювання, в 52 % - тяжка, а у 8% - смертельна. Поглиблене
вивчення хронічної дії субклінічних доз нітратів виявило, що метгемоглобінемія
легкого ступеня ( концентрація метгемоглобіну в крові 5 – 15 %) може
розвинутись у дітей за тривалого вживання води з умістом нітратів 50 мг/л.
Крім водно – нітратної
метгемоглобінемії, негативний вплив нітратів на здоров’я може бути зумовленим
тим, що вони є попередниками нітрозамінів та нітрозамідів, яким властива
мутагенність і канцерогенна дія. На підставі епідеміологічних досліджень було
виявлено прямий кореляційний зв’язок між концентрацією нітратів у питній воді
та захворюваністю на атрофічний гастрит і рак шлунка. Високу захворюваність на
рак шлунка пов’язують зі значними концентраціями нітратів у питній воді – 90
мг/л і більше.
Тому для профілактики негативного
впливу нітратів на здоров’я людей, для запобігання виникненню водно – нітратної
метгемоглобінемії та онкологічних хвороб треба, щоб концентрація нітратів у
питній воді не перевищувала 45 мг/л за нітрат – іоном (або 10 мг/л за азотом
нітратів), що й відображено у державному стандарті на питну водопровідну
воду.
Джерело : «Комунальна гігієна» Є.Г. Гончарук (Київ, «Здоров’я», 2003).
|