Вівторок, 27.06.2017, 11:39

Талалаївське РЛВ Прилуцького МРВ
ДУ "Чернігівський ОЛЦ МОЗ України"

Вітаю Вас Гість

Пошук
Корисні лінки
Меню сайту
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наші опитування
Зробіть оцінку нашого сайту
Всього відповідей: 103
Міні-чат
200
Головна » 2011 » Червень » 2 » Нітрати в питній воді
Нітрати в питній воді
09:48

Нітрати є постійними складниками природних вод.

 

Нагадаємо, що нітрати є природними продуктами аеробного окиснення органічних азотумісних речовин у ґрунті та воді водойм, що надає їм значення санітарно – хімічних показників епідемічної безпечності води. Але нормування нітратів у питній воді  ґрунтується не на цій підставі, а на забезпеченні нешкідливості їхнього вмісту для здоров’я.

 

З підвищеним вмістом нітратів у питній воді пов’язані : 1) водно – нітратна метгемоглобінемія у немовлят, дітей молодших вікових груп і осіб дуже похилого віку; 2) утворення нітрозамінів і нітрозамідів, які володіють мутагенною і канцерогенною активністю і підвищують ризик онкологічних захворювань.

 

Про водно-нітратну метгемоглобінемію у немовлят віком до 1 року вперше повідомили Комлі у 1945 р. і Уолтон у 1949 – 1950 рр. За наступні 10 – 15 років у різних країнах світу було зареєстровано понад 1000 випадків цієї хвороби в малюків. Понад 100 дітей померли. У Чехословаччині було зареєстровано 115 випадків метгемоглобінемії за використання води з концентрацією нітратів від 70 до 250 мг/л. При цьому у 40 % випадків спостерігалася легка форма захворювання, в 52 % - тяжка, а у 8% - смертельна. Поглиблене вивчення хронічної дії субклінічних доз нітратів виявило, що метгемоглобінемія легкого ступеня ( концентрація метгемоглобіну в крові 5 – 15 %) може розвинутись у дітей за тривалого вживання води з умістом нітратів 50 мг/л.

 

Крім водно – нітратної метгемоглобінемії, негативний вплив нітратів на здоров’я може бути зумовленим тим, що вони є попередниками нітрозамінів та нітрозамідів, яким властива мутагенність і канцерогенна дія. На підставі епідеміологічних досліджень було виявлено прямий кореляційний зв’язок між концентрацією нітратів у питній воді та захворюваністю на атрофічний гастрит і рак шлунка. Високу захворюваність на рак шлунка пов’язують зі значними концентраціями нітратів у питній воді – 90 мг/л і більше.

 

Тому для профілактики негативного впливу нітратів на здоров’я людей, для запобігання виникненню водно – нітратної метгемоглобінемії та онкологічних хвороб треба, щоб концентрація нітратів у питній воді не перевищувала 45 мг/л за нітрат – іоном (або 10 мг/л за азотом нітратів), що й відображено у державному стандарті на питну водопровідну воду. 

 

Джерело : «Комунальна гігієна» Є.Г. Гончарук (Київ, «Здоров’я», 2003).
Переглядів: 1379 | Додав: talsan | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]