Понеділок, 29.04.2024, 06:36

Талалаївське РЛВ Прилуцького МРВ
ДУ "Чернігівський ОЛЦ МОЗ України"

Вітаю Вас Гість

Пошук
Корисні лінки
Меню сайту
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наші опитування
Зробіть оцінку нашого сайту
Всього відповідей: 110
Міні-чат
200
Головна » 2012 » Серпень » 13 » Хвороба Лайма та її профілактика
Хвороба Лайма та її профілактика
11:55
Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) це розповсюджене інфекційне захворювання, що передається людині через укус инфікованих кліщів. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.
Інкубаційний період від інфікування до проявлення симптомів зазвичай сягає 1—2 тижні, але він може бути значно менше (декілька днів), чи довше (місяць і більше). 
До ранніх проявів хвороби відносяться гарячка, головний біль, слабкість та характерна висипка у вигляді мігруючої еритеми. Якщо хворобу не лікувати, то в патологічний процес можуть бути задіяні суглоби, серце, а також нервова система. В більшості випадків, коли діагноз та лікування проводяться на ранніх стадіях хвороби, вказані симптоми ліквідуються. Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може призвести до хронізації , коли хвороба важко піддається лікуванню і може стати причиною інвалідності.
В останні десятиліття значення хвороби Лайма в світі постійно зростає у зв’язку з заносом птахами заражених кліщів на нові території, розширенням розповсюдженості та зростанням чисельності кліщів у результаті екологічних (людська діяльність ) змін.
Захворюваність на кліщовий бореліоз у європейських країнах сягнула значного рівня. В Україні епідемічна ситуація з кліщового бореліозу продовжує залишатися несприятливою. Нові ензоотичні з хвороби Лайма території в Україні виявлені у 370 населених пунктах 165 районів, у т. ч. інфікування людей реєструвалися в 25 областях та АР Крим.
Кліщі активні в природі з березня по листопад місяць, живляться кров’ю людей та тварин. 
Зараження на хворобу Лайма відбувається через укус кліща, що нападає на людину під час відвідування лісу, парків, зеленої зони. Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.
Тіло кліща овально-сплющене, звужене спереду. Дорослі кліщі та німфи (статевонезріла форма) мають чотири пари кінцівок з кігтиками та спеціальними присосками. Самець кліща має спинний щиток, у самиці він розташований біля головної частини напівовалом. Для людей більш небезпечні дорослі кліщі (імаго) і особливо самиці, тому що кровоссання їх триває 7 і більше діб, а у самців-декілька хвилин.
Кровоссання кліща може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується в 80-150 разів, занурившись хоботком глибоко в шкіру.
Звичайно дорослі кліщі, що присмокталися, виявляються людиною через 2-3 дні: в цьому місці з’являється припухлість, свербіння, почервоніння. Присмоктування маленької майже прозорої німфи часто залишається для людини непомітним.
Для видалення кліща, що присмоктався, необхідно звернутись до травмпункту, що є в кожному районі міста. Мешканці Оболонському району можуть звернутися у травмпункт, який знаходиться у міській клінічній лікарні №8 (вул. Кондратюка, 8). При відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: слід змастити його олією (не заливати, щоб не задихнувся), повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.
За бажанням потерпілого, живий, неушкоджений кліщ, може бути лабораторно досліджений на наявність збудників іксодового кліщового бореліозу. Такі дослідження проводяться в Київській міській санепідстанції (вул.Естонська, 3), де визначать вид, стадії розвитку, стать кліща, придатність його для дослідження, та проведуть лабораторне дослідження за затвердженими методиками.
Кліщі, які були зняті в лікувально – профілактичних закладах та не підлягають дослідженню (ушкоджені, неживі) повинні бути негайно знищені в ЛПЗ.
Протягом послідуючих двох тижнів після зняття кліща особам рекомендується проводити спостереження за своїм самопочуттям, щоденну термометрію та в разі погіршення стану, появи будь-яких ознак захворювання (підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі тощо) звертатись до лікаря – інфекціоніста.
Засоби особистого захисту від кліщів прості і доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров’я:
При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором.
Само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
Вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
Для особистого захисту від кліщів ефективно використовувати репеленти (препарати, що відлякують кліщів), які випускаються в аерозольній упаковці: «Гал-РЕТ» (Росія), «Бібан» (Словенія), «Діптерол супер спрей» (Хорватія).
До препаратів, що викликають загибель кліщів відносяться: «Префікс-спрей» в аерозольній упаковці, брусок "Претікс” (Росія), „Берманом” в аерозольній упаковці (Великобританія), "Кра-реп” (Росія).

На ринку захисних препаратів відомі також "Ретамід тайговий”, "Москітол антикліщ”, "Гардекс антикліщ”, "ДЕФІ-Тайга”, "ОФФ!Екстрім”, "ДЕТА-ВОККО”.

Матеріали взяті з сайту : http://obolon-ses.at.ua/publ/khvoroba_lajma/1-1-0-34

Переглядів: 1772 | Додав: talsan | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]